Hemelvaartsdag

Zoals jullie inmiddels al van de Ouderpraat gewend zijn, willen we graag meer vertellen over een komende feestdag. Dit keer: Hemelvaartsdag.

de hemelvaart

Donderdag 29 mei 2014 is het weer Hemelvaartsdag (Latijn: Ascensio Domini). Op deze, van oorsprong Christelijke, feestdag wordt met een kerkdienst herdacht dat Jezus naar de hemel is gegaan. In de bijbel staat hierover dat Jezus voor de ogen van zijn leerlingen wordt opgenomen en dat hij aan hun zicht onttrokken worden door een grote wolk. Hemelvaartsdag is onderdeel van de paascyclus. Het is de veertigste dag na Jezus’ opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren. Deze dag valt altijd op donderdag.

In veel landen (waaronder Nederland) is Hemelvaartsdag een algemeen erkende feestdag en zijn we dus allemaal vrij J. In een aantal andere landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje) viert men de Hemelvaart op de zondag zeven dagen voor Pinksteren.

Dauwtrappen

dauwtrappen

Vroeger stond men op Hemelvaartsdag al voor dag en dauw om drie uur ’s nachts op. Men ging zingend met blote voeten door het gras lopen. Hoe oud de traditie van het dauwtrappen precies is, is niet bekend. Vermoed wordt dat het gebruik terug gaat tot de Germaanse tijd. Volgens het volksgeloof uit die tijd had de dauw, vooral op bepaalde dagen, een magische en genezende kracht. Het ‘dauwtrappen’ was waarschijnlijk één van de Meifeesten van de Germanen. In die periode van het jaar vierden de Germanen de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Dauwtrappen is tegenwoordig vooral in het oosten van het land een traditie. Maar opstaan bij zonsopgang is er meestal niet meer bij. Wel wordt er gewandeld of gefietst.

Processies

processieIn België trekken rond Hemelvaartsdag nog steeds op tal van plaatsen processies rond. Zoals in Brugge, waar jaarlijks de Heilig-Bloedprocessie plaats vindt. Deze processie herdenkt al meer dan acht eeuwen de aankomst in de stad van een vaas met enkele druppels van het bloed van Jezus. Het is een religieuze optocht die bestaat uit een lange stoet van grote praalwagens, waarop scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament uitgebeeld worden, en honderden figuranten.

Evenementen

treinIn veel plaatsen in Nederland worden jaarlijks terugkerende evenementen georganiseerd zoals het Breda Jazz Festival, Dauwpop in Hellendoorn, Het Nederlands jongleerfestival en verschillende boekenmarkten, jaarmarkten en braderieën. Daarnaast organiseert Staatsbosbeheer vaak traditionele dauwtrap excursies in de vrije natuur. De ANWB heeft Hemelvaartsdag omgedoopt tot de Nationale Stoomtreindag. Dit houdt in dat de vele stoomtreinen en stoomtreinmusea die Nederland rijk is iets bijzonders organiseren voor die dag.

Natuurlijk zijn de kinderen van de Meander vrij op Hemelvaartsdag (en de dag erna). Maar zoals je hierboven kunt lezen, is er genoeg te doen. Wij wensen jullie fijne dagen, en veel plezier!

Groeten namens de Ouderpraat,

Natalie Dorrenboom