Koningsspelen

Ook dit jaar doet De Meander weer mee aan de Koningsspelen. De dag gaat van start met een gezamenlijk ontbijt, want op een lege maag kun je niet sporten!

Dit jaar combineren we de Koningsspelen met onze jaarlijkse sponsorloop. De opbrengst van de sponsorloop zal naar SOS Kinderdorpen gaan. De kinderen van De Meander zullen in de weken voorafgaand aan de sponsorloop bij vrienden en familie hun sponsorkaart proberen vol te krijgen, zodat we ook dit jaar weer een mooie opbrengst kunnen realiseren voor het goede doel.koningsspelen

Om 9.30 uur is de landelijke aftrap, compleet met lied en dans (Kinderen voor Kinderen: “Doe de Kanga!”), waarna de verschillende groepen de benen uit het lijf zullen rennen tijdens de sponsorloop. Afwisselend zijn er ook sportieve activiteiten in de klas georganiseerd.

De middag zal beginnen met een zeskamp en afgesloten worden met de talentenjacht “Meander’s got Talent”. Daarna kunnen de kinderen genieten van een welverdiende vakantie.

Pasen: eitje tik!

Van 17 t/m 21 april zijn de kinderen vrij in verband met een studiedag en het Paasweekeinde. Op De Meander is Pasen niet compleet zonder de befaamde Eitje Tik wedstrijd. Sinds jaar en dag is de Eitje Tik wedstrijd een gezellige traditie op De Meander. De wisselbeker staat alweer klaar in afwachting van de volgende winnaar…

Op woensdag 16 april nemen alle kinderen hun gekookte eitje mee om aan de wedstrijd deel te nemen. Sommige gezinnen hebben een geheime bereidingswijze om de eieren zo hard mogelijk te krijgen, soms worden tips uitgewisseld. De verliezende eieren worden vaak in de klas gebruikt voor een heerlijke eiersalade.

Kidzcity

Donderdag 27 maart gaan de groepen 1/2 op schoolreis naar Kidzcity. Om ons er al op te verheugen maakten we met elkaar een mooie bus!

Metdebus1 Metdebus2

Lente in de heemtuin!

Dat het lente is kunnen de leerlingen van de Meander ook in onze mooie heemtuin ervaren.
Afgelopen zaterdag zijn we weer met hulp van ouders en een aantal leerkrachten in onze tuin achter de toren aan het werk geweest.
De paden zijn weer met schors aangevuld en het onkruid is verwijderd. Het een en ander is gesnoeid en er zijn weer wat planten in de aarde gezet. Op dit moment staan er veel voorjaarsbloemen in bloei.
Dankzij de vele handen staat alles er weer keurig en fleurig bij!
Ook zo’n gezellige klusochtend meemaken? Op 5 juli staat de volgende in de agenda! Aanmelden kan bij Lies Bredenoord van groep 1/2B.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lente

In groep 1/2A is het volop lente. Met prachtige lente bloemen en een bak met kikkerdril en kikkervisjes. Elke dag kunnen we volgen hoe de eitjes veranderen in visjes. Hoe snel zullen het echte kikkers worden?

lentefoto2 lentefoto1

Interactief voorlezen

Donderdagavond 20 maart hadden wij een succesvolle informatieavond over interactief voorlezen.
Er waren 20 enthousiaste ouders vanuit de kleutergroepen en de Draakjes naar school gekomen om hier meer over te horen. Na de presentatie en informatie over dit onderwerp zijn zij aan de slag gegaan met het kritisch bekijken van een aantal prentenboeken. Doel was om kort een lijstje te maken wat je met dit specifieke boek tijdens het voorlezen toe kunt voegen aan kennis en plezier voor de kinderen.
Hierbij wil ik alle aanwezigen nogmaals bedanken voor hun mooie bijdragen en delen van ervaringen.
Juf Chris
Voorlezen2
Voorlezen1

Perzisch Nieuwjaar oftewel….. Norooz

Persisch Nieuw Jaar

Een warm welkom thuis bij Frogh (moeder van Niki, groep 2B en Sahar, groep 5), met een kopje koffie en chocolaatjes! Heerlijk. We gaan het hebben over het Perzisch Nieuwjaar.

Frogh Eskandari

Frogh Eskandari

Norooz (Perzisch: نوروز), betekenis: [De] nieuwe dag (andere transliteraties: Nowruz, Nowrouz, Nooruz, Noroez, Nevruz, Navruz, Nauroz of Nawroz) is het Perzisch nieuwjaars- en voorjaarsfeest. Het feest wordt op of rond 21 maart wordt gevierd.

Iran

Iran

Het feest wordt in onder meer Iran (Perzië), Azerbeidzjan en Afghanistan gevierd op de dag van de lentenachtevening, als de zon pal boven de evenaar staat. In Europa is dat het begin van de lente. In de genoemde landen is Norooz het grootste feest van het jaar. Het is de dag dat mensen nieuwe kleren aantrekken, lekkere hapjes eten, bij elkaar op bezoek gaan en cadeautjes weggeven (met name geld). Het is een feest waarvoor de huizen grondig worden schoongemaakt en versierd met bloemen, slingers en allerlei mooie voorwerpen.

Norooz betekent de terugkeer van de zon en van het licht. Het betekent een nieuw begin, net als het nieuwjaarsfeest op 1 januari in Europa. En net als oudjaarsdag vaak wordt gebruikt om het afgelopen jaar te herdenken, wordt ook de tijd voor Norooz gebruikt om te denken aan de overledenen. Norooz is daarom meer dan een nieuwjaarsfeest; het is ook een moment van loutering en verzoening, van dood en leven, en van de hoop op een nieuw begin en een beter leven.

Vuurspringen

Vuurspringen

Rondom Norooz bestaan verschillende festiviteiten. Het springen over zeven vuren een aantal dagen vóór Norooz (om precies te zijn is dit altijd de laatste dinsdag vóór Norooz, het tijdstip is hierin niet van belang) is er één van. Door het springen over de vuren laat men de stress en teleurstelling in het vuur achter en geeft het vuur de energie aan degene die erover springt. Ook de feesten van Norooz zelf en het vieren van Siezda Bedar (dertiende dag) zijn onderdelen daarvan.

 
In de aanloop naar Norooz viert men een soort Valentijnsdag op 7 februari. Het doel hiervan is om de vrouwen te verwennen zodat zij in de loop naar Norooz het huis schoon kunnen maken en kunnen koken. Een schoon huis weert de kwade en slechte dingen van het leven. Dit jaar valt Norooz op 20 maart 2014 om 17.57.07 uur. Kijk maar eens op http://www.7seen.com, dan zie je de countdown! Frogh weet nog goed dat er met Norooz 2013 sneeuw lag in Nederland… wat was dat een teleurstelling!

Haft Sin

Tijdens Norooz zijn in de huizen de Haft Sin te vinden. Haft Sin betekent letterlijk “de zeven s’en”. Zeven is een heilig getal in veel volken en culturen. Door de eeuwen heen is het de gewoonte om met Norooz zeven voorwerpen in huis te hebben die met de Perzische letter Sin beginnen. Deze worden vaak op een tafel gelegd/gezet. De voorwerpen zijn:

  • Sebzeh – tarwe-, gerst– of linzespruiten, groeiend in een schaal – staat voor wedergeboorte
  • Semenu – een zoete pudding gemaakt van tarwekiemen – staat voor overvloed
  • Sinjed – het gedroogde zoete fruit van de oleasterboom – staat voor liefde
  • Sir – knoflook – staat voor genezing
  • Sib – appels – staat voor schoonheid en gezondheid
  • Sumak – sumakbessen – staat voor (de kleur van) zonsopkomst
  • Sirke – azijn – staat voor leeftijd en geduld
Haft Sin

Haft Sin

Op de tafel zijn nog meer symbolische zaken te vinden. Zo worden er munten neergelegd voor voorspoed en rijkdom, een mand met beschilderde eieren voor vruchtbaarheid, een sinaasappel (de aarde) in een schaal met water (het heelal), een goudvis in een kom als symbool van het leven. Ook staat er een spiegel, als symbool (die het licht – dat als heilig wordt beschouwd – reflecteert en vermenigvuldigt), met aan weerszijden een brandende kaars voor ieder kind in de familie. De kaarsen representeren geluk.

 

Hadji Firoez

Hadji Firoez

Hadji Firoez is de traditionele boodschapper met het zwarte gezicht die het Noroozseizoen aankondigt. Al weken voor het eind van het jaar zwerft hij in zijn rode kostuum door de straten. Als Hadji Firoez vermomde, zwart geschminkte troubadours met felgekleurde satijnen kleren lopen zingend en dansend door de straten, met tamboerijnen, drums en trompetten, om vreugde en het nieuws van het komende nieuwe jaar te verspreiden. Eigenlijk een soort Zwarte Piet die we in de Nederlandse cultuur kennen. Amoo Norooz is de wijze man die kadootjes geeft, veelal in de vorm van geld. Deze wijze man lijkt op de Sinterklaas die we in Nederland kennen. Leuk om zo weer overeenkomsten te vinden tussen twee culturen!

Op de dertiende dag van het nieuwe jaar (Siezda Bedar) gaat men met de hele familie naar buiten om daar te picknicken. Men is van mening dat het ongeluk brengt om die dag thuis te zijn. Het liefst wordt dat gedaan met groepen familie en vrienden. Frogh en haar gezin zijn dan vaak te vinden in Doornse Gat in Doorn waar het dan een feestelijke boel is met eten, drinken en gezelligheid.

Dit interview is mede mogelijk gemaakt door Frogh, Niki en Sahar. En Wikipedia!

De Familie Eskandari

De Familie Eskandari

Week Openbaar Onderwijs

OBS De Meander

Voorafgaand aan de Week van het Openbaar Onderwijs doet ook De Meander mee aan de Amersfoortse open dag voor basisscholen. Op vrijdag 14 maart tussen 8.30 en 11.30 uur zetten wij onze deur voor u open. Kom gerust een kijkje nemen in onze school! Bent u zich nog aan het oriënteren op een basisschool voor uw kind, dan kunt u op deze ochtend bij diverse basisscholen binnenkijken.ik ben welkom

In de week van 17 tot en met 21 maart besteden alle openbare scholenextra aandacht aan het openbare karakter van onze scholen. Zo kan ieder kind op onze school zeggen “ik ben welkom!”.

Als school besteden we aandacht aan de ouderen in onze omgeving; in de klassen wordt gesproken over het onderwijs van vroeger en nu.

Interactief voorlezen

Op donderdag 20 maart is er een informatieve avond rond interactief voorlezen. In de kleutergroepen zijn we hier al enige tijd mee bezig met hulp van ouders. Zowel ouders, kinderen als juffen zijn hierover erg enthousiast.

Kinderen die vaak worden voorgelezen krijgen een grotere woordenschat en kunnen steeds beter hun gedachten onder woorden brengen. Dit geldt niet alleen voor kinderen die zelf niet kunnen lezen, ook kinderen die dit wel kunnen vinden het fijn om nog te worden voorgelezen.

Interactief voorlezen is meer dan alleen voorlezen. Het is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je dit dan moet doen. Daarom willen we onze ouders de gelegenheid geven om hier meer over te horen. Op donderdag 20 maart a.s. om 19.30 bent u hiervoor van harte uitgenodigd.

Groep 8 gaat op kamp

Van 26 tot en met 28 maart zullen de kinderen van groep 8 vertoeven in Austerlitz voor hun groep 8 kamp. Samen op de fiets er naar toe,  leuke activiteiten ondernemen, gezellig samen eten en overnachten… kan je je állerlaatste periode van de basisschool mooier inluiden?

We wensen ze veel plezier!

De Meander luisvrij op 5 maart

luizenzakken

Onze school doet mee aan de aan de (anti) Luizendag 2014. Samen maken we ons sterk om onze school luisvrij te krijgen. Elk jaar krijgt 1 op de 10 kinderen hoofdluis, door jaarlijks alle kinderen luisvrij te maken, helpen wij de hoofdluis in één keer het land uit.

luizenWil je hoofdluis voorgoed de deur uit? Dan is er maar een advies: regelmatig kammen! Zorg dat je altijd voor een luizencontrole op school kamt met de netenkam. Dat is prettig voor je kind en voor de luizenouders. De controle vindt over het algemeen plaats in de eerste week na elke vakantie. Als je lid wordt van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis steun je hun activiteiten en ontvang je een gratis netenkam.

Woensdag 5 maart besteden we hier aandacht aan door alle kinderen op deze dag nog eens goed te controleren op hoofdluis. We vragen ouders ook hun kinderen de dag hiervoor, 4 maart, goed te controleren, te kammen en eventueel te behandelen.

 

Bijscholen in Amerika…

schoolbus

Dat we als leerkrachten ons regelmatig bijscholen, is misschien niets bijzonders, maar dat we dat in Amerika doen, is vrij bijzonder. Dat heeft alles te maken met de wereldwijde conferentie over Positive Behaviour Intervention and Support die dit jaar in Chicago wordt gehouden. Op de Meander werken we nu voor het derde jaar volgens PBIS.

pbisJoop (directeur), Alita (intern begeleider/leerkracht) en Sander (leerkracht) zijn in de week van 3 maart in Chicago om scholen te bezoeken die met PBIS werken. Zij zullen deelnemen aan de wereldwijde  conferentie over deze wijze van het positief aanleren van gedrag. Bij terugkomst kunnen zij het team verder inspireren met alle opgedane ervaringen en inzichten.

De belevenissen van onze collega’s zijn te volgen via http://pbischicago.wordpress.com/

Carnaval

Carnaval

“Mien waar is mijn feestneus gebleven?”

Het is weer Carnaval. Een feest dat het einde van de winter en het begin van de vasten voor Pasen aankondigt. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond – de Vastenavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan van 40 dagen tot Pasen.

De Prins en zijn Raad van Elf nemen even het gezag van de gemeente over. Plaatsnamen met name in de provincies Noord-Brabant en Limburg krijgen tijdelijk een andere naam. Maar ook hier: Amersfoort wordt tijdelijk Trekkersgat.

In de optocht wordt de gemeentelijke politiek en alles wat is mis gegaan in het afgelopen jaar in de streektaal op de hak genomen. Carnavalsvierders nemen een andere identiteit aan. Mogelijk is dit ‘omkeringsritueel’ overgenomen van de Sarurnalia – het Romeinse feest, waarbij de meesters en slaven van plaats verwisselden.

Geschiedenis

In de 14e en 15e eeuw verschijnt de blauwe scheepswagen. Dit is een schip op wielen, dat tijdens Carnaval door de stad wordt getrokken.

Vanaf de 16e eeuw probeert men Carnaval te verbieden: de protestanten, omdat het een katholiek feest zou zijn; de katholieken, omdat de uitwassen ervan niet stroken met het geloof en de lokale overheden, omdat ze bang zijn voor overlast. Maar de mensen blijven het vieren. In de 17e en 18e eeuw is dit vaak binnenshuis als Vastenavond bijeenkomsten.

Carnaval

Carnaval

Tegen de helft van de 19e eeuw waait een beschaafde manier van Carnaval vieren over vanuit Duitsland. Naar voorbeeld van Keulen (1823) wordt een carnavalsvereniging opgericht, die het Carnaval organiseert. Dit gebeurt naar een model ontleend aan het Venetiaans Carnaval. Hierbij wordt een Prins gekozen, die aan het hoofd van de Raad van Elf staat. De bekendmaking van dit college gebeurt op 11 november om elf minuten over elf. Elf is het gekken getal, het getal der zotheid. En op 11 november – Sint Maarten – begon vroeger de winterperiode. Voordeel van deze ‘moderne’ manier van Carnaval vieren is dat de chaos voortaan een georganiseerde chaos is. Hierbij doen de narren, dansmarietjes, tonpraters, de optocht met praalwagens en de groet Alaaf hun intrede.

Maar in de 19 eeuw zijn het verkleed en gemaskerd over straat lopen en het straatcarnaval nog verboden. Carnavalsvieringen vinden in danszalen en besloten bijeenkomsten plaats. Pas in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw en vooral na de Tweede Wereldoorlog komt de stroom van carnavalsverenigingen echt op gang.  In de jaren zestig is de grote doorbraak in het aantal carnavalisten. In deze tijd ziet de (protest)generatie in het feest een symbool van persoonlijke vrijheid en democratie.

CarnavalTegenwoordig is Carnaval een uitlaatklep waarbij iedereen gelijk is. Het verstevigt de onderlinge banden tussen de (vierende) inwoners en bevestigt de plaatselijke identiteit. Carnaval is dus een beweeglijk, veelkleurig en plaatselijk gebeuren dat ieder jaar niet onopgemerkt voorbij gaat. Een feest dat sommigen zo aantrekt, terwijl het anderen uitermate ergert.

Term

De term Carnaval duikt voor het eerst op in Italië in 965, in een passage uit een acte van Subiaco. ‘Carne levare’ als tijdsaanduiding, de dagen waarop mensen hun pacht moesten betalen. In het kerk latijn betekent ‘carne levare’ (later’ carnevale’ = vaarwel vlees) zich onthouden van vlees tijdens de vastentijd.

Maar de term kan ook van de ‘carrus navalis’ een scheepswagen, afgeleid zijn. Dit schip op wielen duikt al op in de Babylonische, Egyptische, Griekse en Romeinse geschiedenis. Ook in allerlei Indo-Europese mythen komt deze cultische scheepswagen voor, waarin een godheid zich te land verplaatste ter bevordering van de vruchtbaarheid.

De (Germaanse) term ‘carnaval’ treffen we in 1673 pas voor het eerst aan in het tijdschrift Hollandse Mercurius.

Maskers

Carnavalsmasker

Carnavalsmasker

Carnavalsmasker

Carnavalsmasker

Het meest kenmerkend is de maskerade en het het daarmee vaak gepaard gaande verkleden. De maskerade is ouder dan Carnaval, een ‘heidens’ gebruik. Maskers zijn, zoals ook tatoeëringen en gezichtsbeschilderingen, aspecten van een symbolische taal, die uitvoerders en de toeschouwers verondersteld worden te begrijpen. Door zich te verkleden kruipt de carnavalsvierder in een andere huid en kan zich anders dan anders gedragen.

In de carnavalsoptocht (‘cavalcade’) kunnen de deelnemers naar buiten treden,  zich manifesteren. Dit is het wezen van het feest van Carnaval. De overdaad aan eten en drinken grijpt terug op vruchtbaarheidgebruiken: het aanreiken van offers aan de goden of de zielen van voorouders. Dit als voorbode op een overvloedige oogst.

Wat wij nu kunnen waarnemen van Carnaval is een naklank van een veel rijkere traditie. Ieder tijdperk heeft zijn stempel op het Carnaval gedrukt. Zo is het Carnaval steeds een afspiegeling van de eigen tijdgeest; van de Oudheid via de Middeleeuwen naar het nu.

Namens de Ouderpraat,
Marjolein van Harmelen