Chinees nieuw jaar

Op 31 januari is het Chinees Nieuwjaar begonnen (ook wel bekend als het Lentefestival of Lentefeest). Dit wordt gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Niet alleen in China en Taiwan, maar ook in vele Chinatowns in de wereld wordt het gevierd. In Nederland zijn er grote feesten in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Chinese Draak

Chinese Draak

De oorsprong van het Chinees Nieuwjaar ligt al in de tijd van de Shang Dynastie (1600 BC–1100 voor Christus). Een belangrijke rol in het feest is weggelegd voor Nian. Volgens legenden was Nian (“Nyehn”) een mens-etend prooidier in het oude China, die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerde men dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en de mensen verdreven hem met explosies, vuurwerk, en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het Lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Tijdens de nieuwjaarsperiode bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt of in hun jiaxiang (geboortedorp). Ook gaat men vaak samen eten.

Jaar van het Paard

Jaar van het Paard

Jaar van het Paard

2014 is het Jaar van het Paard. Het paard is het edelste dier uit de Chinese dierenriem. Het is volgens de Chinese traditie elegant, loyaal, vriendelijk en bezield. Het Paard is meestal populair en aantrekkelijk, en een geboren gastheer of -vrouw. Paarden houden van bijeenkomsten en kunnen anderen in beweging zetten en inspireren. Ze worden gezien als eerlijk en direct. Ze hebben echter ook een fel temperament, en kunnen slecht geheimen bewaren.

Personen geboren in het jaar van het paard zijn veelal politicus, uitvinder, kunstenaar, ingenieur, journalist, verkoper. Zij zijn zeer geschikt om grote dingen in het leven te verwezenlijken.