De Ramadan

In onze laatste “feestelijke” bijdrage vóór de zomervakantie willen we graag wat meer vertellen over de Ramadan. Latifa (mama van Zaïd) praat met ons mee….

De Ramadan

ramadanDatum: zaterdag 28 juni t/m maandag 28 juli 2014

De Ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, waarin tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Latifa: “De islamitische kalender telt ook 12 maanden, net als de Westerse kalender. Het moslimjaar telt 12 maanmaanden van afwisselend 29 en 30 dagen, in totaal 354 dagen. Hierdoor valt de Ramadan elk jaar zo’n elf dagen vroeger dan in het westers jaar van 365 dagen. Ramadan wordt ook wel de heilige maand genoemd. In deze maand is de koran aan onze profeet Mohammed (vzmh) geopenbaard.”

Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De Ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld.

Latifa: “Wij persoonlijk ervaren de maand Ramadan als zuivering en dank aan Allah voor alles wat hij geschapen heeft. We staan meer stil bij de mensen die het minder hebben op deze aarde. Naar mijn idee is het hier redelijk geaccepteerd, maar onbegrip blijf je helaas behouden. Je stelt je in op de Ramadan en het is wel even wennen de eerste dagen. Op een gegeven moment is het normaal en wen je aan het patroon. Omdat je vast is het niet lastig om anderen te zien eten en drinken. In principe gaat het normale leven door en ervaren we dit juist als een sterkte om door te zetten. Wij zien het totaal niet als een gebrek aan respect.”

Start Ramadan

Latifa: “De Ramadan begint als twee moslimgeleerden (orthodoxe moslims) in Saudi-Arabië de maansikkel met het blote oog waarnemen. Het gaat er dus om dat de geleerden de maan zien en dat doorgeven aan alle moslims.”

Vanaf dat moment mogen volwassen moslims de gehele maand – tussen zonsopgang en zonsondergang – niet eten, drinken (dus ook geen water!), roken of seksuele omgang hebben. Als het donker is, na het breken van de vasten (de iftaar), is het feest.

Latifa: “Het verbreken van het vasten begint met het gebed dat plaats vindt in de moskee of thuis. Voor we met het eten en drinken beginnen zeggen we eerst een smeekbede op (Dua): De dorst is verdwenen, de aders zijn vochtig geworden en de beloning is vastgelegd met de wil van ALLAH. Daarna volgt het eten van dadels en drinken van melk. Daarna eten we lekkere gerechten. Bij de Marokkaanse bevolking mag de soep (harriera) niet ontbreken.”

Turken gaan, na het breken van de vasten, eerst uitgebreid dineren. Op het menu staan vaak linzensoep en sültac, een rijstpuddinkje. Daarna wijden ze zich aan het avondgebed.

Latifa: “Er zit dus een klein verschil tussen de Marokkaanse en Turkse moslims. Het verschil heeft puur met de verschillende keukens en de traditie/cultuur te maken. Bij ons staat ook elke dag de soep op het menu.”

Ramadan wordt gezien als de gezelligste maand van het jaar en geeft de vastenden een gevoel van verbondenheid. Kinderen beginnen rond hun tiende, twaalfde jaar af en toe een paar dagen mee te doen. Zwangere of zogende vrouwen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van vasten, maar moeten de gemiste dagen later wel inhalen.

Latifa: “Kinderen beginnen op deze leeftijd te vasten om alvast te wennen. Dit kan soms lastig zijn. Zo leert het kind om straks de hele maand te vasten. We stimuleren uiteraard om door te zetten en vol te houden. Wij ouders zijn het vasten gewend en vinden het helemaal niet lastig als zij dan weleens tussendoor eten.”

Ramadhan moebarak

Moslims begroeten elkaar voor en tijdens de Ramadan met ‘ramadhan moebarak’ of ‘ramadhan mabroek’, wat ‘gezegende Ramadan’ betekent. Omdat de Ramadan ieder jaar terugkeert, en door alle volwassenen gehouden wordt en zeer ingrijpend is voor het leven van alledag, maakt dit een zeer diepe indruk op de moslims.

Latifa: “Mensen wensen elkaar geluk met het volbrengen van de vastenmaand. Het is dus geen gelukkig nieuwjaar toewensen. In de islam is er namelijk ook een Nieuwjaarsdag. Alleen die valt op een andere dag dan 1 januari.”

Lailat ul Qadr

Lailat ul Qadr

Ouderpraatvraag aan Latifa: “Weet jij wat de hiernaast getoonde afbeelding betekent?

Latifa: “Ja, dit is de vers over 27-ste nacht van de Ramadan. Een speciale nacht tijdens de Ramadan. Op de 27-ste nacht van de Ramadan valt Lailat ul Qadr (Nacht van de beslissing). Het is de nacht van de openbaring van de koran aan de profeet Mohammed, ook wel genoemd ‘de waardevolle nacht’ of ‘nacht van de goddelijke beschikking’, soms ook vertaald als ‘nacht van goddelijke maat der dingen’. In deze nacht bracht de engel Jibrail de eerste openbaring van de heilige koran (het heilige boek van de moslims) over aan de profeet Mohammed.”

Suikerfeest (Id-al-Fitr / Turks: Şeker Bayramı)

Datum: dinsdag 29 t/m donderdag 31 juli 2014

suikerfeestDe Ramadan eindigt met het feest van het breken van de vasten, ook wel het Kleine Feest of Suikerfeest genoemd. Hierop wordt uitbundig gefeest en gegeten. Dit wordt gevierd op de 1ste dag van de tiende maand. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. De hier gegeven datum is de datum van de volle dag. Het Suikerfeest begint op de dag ervoor bij zonsondergang.

Latifa: “Op het Suikerfeest gaan we in nette kleding naar de moskee om het gebed te bidden. Vervolgens gaan we op familiebezoek en zien we kennissen en vrienden. We feliciteren elkaar met het beëindigen van de vastenmaand. We eten samen en nemen dan allerlei lekkere zoete koekjes. Er is dan ook snoepgoed voor de kinderen. De meeste scholen houden gelukkig rekening met het Suikerfeest. Je kan de Ramadan het beste vergelijken met het Christendom. Daarin is er ook een vastenperiode. Het einde van die periode is Pasen.”

Latifa, dankjewel voor jouw leuke en duidelijke bijdrage! Hieronder volgt nog een een recept van zoete Marokkaanse koekjes:

Amandelbriouates

Amandelbriouates

Amandelbriouates

Ingrediënten: -250 gram amandelen -100 gram fijne suiker – 50 gram boter -halve koffielepel kaneel -snufje Arabische gom in poedervorm -1 eetlepel oranjebloesemwater -24plakken filo/pastilladeeg -1 eidooier -olie om te frituren -500 gram honing eventuele decoratie -50 gram gefrituurde en gehakte amandelen

Bereiding:
Giet kokend water over de amandelen, en haal het velletje eraf en droog ze met een schone theedoek. Hak de amandelen fijn in een mixer samen met de suiker. Voeg 1 eetlepel boter, kaneel, Arabische gom en oranjebloesemwater toe aan dit mengsel. Meng alles met je handen door elkaar en maak er kleine balletjes van. snijd de deegplakjes in lange repen, vet iedere reep met gesmolten boter in en leg een balletje amandelspijs op de reep deeg. Vouw het deeg in de vorm van een driehoek om de spijs heen door het deeg rechts over links en daarna links over rechts te vouwen en plak het laatste stuk van de deeggreep vast met eigeel. Bak de briouates aan beide kanten in heet frituurvet en dompel de briouates daarna in de honing. Laat ze uitlekken en decoreer de briouates met de fijn gehakte amandelen.