Interview met een badjuf

Kun je je even voorstellen?
Mijn naam is Tineke Anholts. Ik ben 45 jaar en ik werk in zwembad De Peppel in Ede.

Op welke manier ben je in het ‘badmeesters’-vak gerold?
In mijn kindertijd was ik altijd in het zwembad te vinden, zowel in de winter als de zomerperiode. In de zomer waren we altijd in het buitenbad. Ik ging alleen naar huis tussen de middag voor de warme maaltijd en de rest van de tijd was ik tot ‘s avonds in het zwembad te vinden. Ik ben gaan helpen in het snoepwinkeltje en hielp mee met het schoonmaken en andere voorkomende klussen. Ook met het lesgeven hielp ik mee. Ik kreeg een wetsuit aan en stond bij de instructeurs in het bad te helpen bij het watervrij maken van de leskinderen. Je kan het je bijna niet meer voorstellen maar de temperatuur van het badwater was tussen de 19 en 21 graden en soms kouder. Brrrrrrrrr, das koud hoor!

Ook de bodem van het zwembad moesten we stofzuigen. Weer een wetsuit aan en duikfles op mijn rug. Als ik er dan uit kwam ( ik ging natuurlijk veeeeeeel te lang door) dan gebeurde het vaak dat ik zo koud was dat ze mij moesten ontdoen van het pak. Voor al mijn werk ontving ik een keer een badpak, doos piraatjes (mijn lievelingsijsjes), winterabonnement voor het overdekte zwembad en de complimenten van de baas. Toen ik oud genoeg was en echt mocht gaan werken ging dat eigenlijk vanzelf. Ik kon als toezichthouder beginnen in het buitenbad. In de winter werkte ik in het binnenbad op zaterdag en de vakanties. Toen ben ik de opleiding tot zweminstructrice gaan volgen in Enschede. In die tijd gaf ik ook al volop zwemlessen. Daarnaast liep ik ook stage tijdens schoolzwemmen.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag in het zwembad voor jou eruit?
Er is geen dag hetzelfde. Elke dag is anders. Ik geef les in het zwem-ABC aan kinderen. Draag zorg voor het toezicht samen met mijn collega’s op woensdagmiddag en om de 4 weken een zondag. Dat is altijd een erg gezellige werkdag; er ligt dan een grote hindernisbaan in het zwembad. Ik geef ook aquarobic tijdens de ladiesnight. Ouder en Kind zwemmen en MBVO Swimfit, MBVO (watergym voor senioren), (ex) borstkankergroep, volwassen zwemles en aqua-kids. Ook schoonmaken doen we na een recreatief zwemmoment. Watermonsters nemen en technische mankementen oplossen komen ook voor.

Welke taken zijn er nog meer in het zwembad die jij niet zelf uitvoert?
Receptiemedewerkster.

Hoe zit het nou precies met een plasje (ongelukje of niet) in het water; hoe wordt dit gele goedje afgebroken in het chloorwater?
Door Chloorvervangers en zwavelzuur (en nog veel meer) wordt de waterkwaliteit gewaarborgd. Ook regelmatig spoelen (water verversen). Uiteraard niet het hele bad in 1x. Hiervoor zijn wettelijke regels waar wij ons aan moeten houden. Ook komen ze elke maand (of vaker) onverwachts monsters nemen om de kwaliteit te controleren.

Welke soorten zwemlessen bieden jullie aan?
Ouder en kind, Zwem ABC (dus leren zwemmen) zowel voor jeugd als volwassenen.

Welke hulpmiddelen zijn er voor de kinderen in de lessen?
Stokken, schijfjes, duikringen speeltjes, pylonen, ballen, surfplanken, matten, hoepels, duikgat en plankjes.

Wanneer is een kind “rijp” voor zwemles?
Voor het aanleren van het zwemmen starten we vanaf 5 jaar. Maar er zijn ook Ouder en Kind lessen vanaf 8 weken en dan kan je doorstromen naar kleuter zwemles (4 jaar).

Wat kunnen ouders doen tijdens een zwemles-periode? Zelf oefenen of juist niet? Zo ja, hoe en wat?
We stimuleren ouders om regelmatig met hun kinderen te gaan zwemmen, op die manier leren ze sneller. Op woensdag en zondag hebben we een speciaal moment waarop kinderen zonder diploma onder begeleiding van een volwassene in het wedstrijdbad mogen oefenen zonder zwemvleugeltjes om.

Verder is het belangrijk dat ouders ook na het behalen van diploma’s met hun kind blijven zwemmen, we hebben bijvoorbeeld aquakids en er is elke vrijdagavond discozwemmen en regelmatig zijn er leuke activiteiten en evenementen in ons zwembad. Op die manier stimuleren we dat kinderen regelmatig blijven zwemmen en hun zwemvaardigheid vast houden.

We hebben een ontzettend leuk zwembad ook voor recreatief zwemmen. Ik nodig dan ook iedereen uit om eens de bandenglijbaan en onze hindernisbaan te komen uitproberen. Op woensdag (m.u.v. afzwemmomenten) en op zondag kun je van beiden gebruik maken.

Veel zwemplezier, Tineke!

De ABC zwemdiploma's